Uw brug naar?

U bent hier: Home » Opleidingen » Operational Excellence » DMAIC GB2BB Upgrade

Volwaardige DMAIC Green Belt tot Black Belt upgrade opleiding

In Multinationals en ook het MKB en (semi-)overheid zijn de laatste 15 jaar duizenden Green Belts opgeleid, die met veel enthousiasme en inzet succesvolle projecten uitvoeren. Veel van deze Green Belts hebben interesse een volgende stap te maken maar de investering in tijd en geld bemoeilijkt dat en mogelijke overlap tussen de BB en GB opleiding veronderstelt per definitie een verspilling van tijd. Om aan de wensen van deze groeiende groep tegemoet te komen biedt de TEAM Lean Six Sigma University de zogenoemde GB2BB upgrade opleiding. Dit is een zeer volledige opleiding waar de Black Belt volgens de DMAIC aanpak problemen ontleedt, oplossingen bedenkt en helpt invoeren.

Een ander argument om deze GB2BB upgrade opleiding te volgen is dat zelfs als iemand vanaf het eerste moment een Black Belt opleiding verkiest, het planmatig handiger kan zijn om een groeimodel te hanteren. Dat betekent eerst de Green Belt opleiding en dan na verloop van tijd de GB2BB upgrade. Het blijkt in de Nederlandse praktijk soms moeilijk om direct voltijds als BB of verbeteragent te starten wanneer je niet volledig vrij wordt gemaakt. De opleidingsdagen in combinatie met het projectwerk maken het lastig om de operationele verantwoordelijkheden op te vangen. Deze upgrade variant komt u hier tegemoet. Bijkomend voordeel is dat de BB's in opleiding de mogelijkheid hebben langzaam in hun nieuwe rol te groeien. De BB heeft bij het opstapmodel van eerst Green Belt en vervolgens Black Belt meer tijd de kennis te assimileren.

Door hun kennis dragen Black Belts bij aan significante en blijvende resultaatsverbetering. De juiste mensen in combinatie met de juiste projecten en niet in de laatste plaats de juiste methodiek garanderen succes. Een ROI (return op investering) van 5 of meer komt zeer vaak voor en een ROI 3 moet minimaal het uitgangspunt zijn. Waar een deeltijd GB zich doorgaans focust op projecten van €20.000,- tot €50.000,- incrementele benefits zal de Black Belt minimaal €100.000,- bottom-line resultaat nastreven. Gebaseerd op praktijkvoorbeelden in alle sectoren brengt een voltijd Black Belt op jaarbasis doorgaans > €300.000,- binnen.

Om van onze zijde te kunnen stellen dat de GB2BB upgrade de noodzakelijke verdieping bevat om Black Belt niveau te bereiken, is het essentieel dat inschrijvers voor deze leergang een excellente GB-achtergrond hebben. Als dat niet geheel zeker is, wordt kosteloos een test afgenomen om te bepalen waar men staat en wordt een eventueel uitgevoerd project doorgenomen. Door de persoonlijke intake kunnen we de ervaring van individuele cursisten een plek geven. Indien wenselijk wordt een persoonlijk leerplan opgesteld om een eventueel kennis en kunde gat te dichten. Deze persoonlijke benadering en invulling is ook kenmerkend voor onze aanpak.Sinds de intrede van COVID hebben we, naast de traditionele klassikale aanpak, een nieuwe online variant geïntroduceerd. De tijd van one-size-fits-all ligt achter ons. We willen nu een aanpak bieden waar u zich senang bij voelt.

De online Green Belt tot Black Belt verdieping volg je grotendeels online en op het moment dat het jou uitkomt. Voor enkele upgrade onderdelen is het belangrijk om fysiek samen te komen bijvoorbeeld voor groepsdynamiek zoals coaching of experimentele strategieën (DOE) en daar organiseren we periodiek bijeenkomsten voor. Waar dat mogelijk is, worden deze bijeenkomsten bij de organisaties van trainees georganiseerd. Goed om uw praktijk van nabij mee te maken. Het vernieuwende van deze aanpak zit hem vooral in een veel intensievere begeleiding door een coach ofwel ervaren (Master) Black Belt. Zelfstudie is pas dan goed mogelijk als je iemand hebt op wie je terug kan vallen, iemand die je op fouten wijst en waar verdiend, natuurlijk ook complimenten geeft. De coach helpt je bij eventuele problemen en zorgt voor verbinding. Klassikale dagen zijn waar mogelijk ingeruild voor 1:1 begeleiding. Daardoor kunnen we uw investering toch vergelijkbaar met de klassikale variant houden. We door onze ervaringen tot heden dat sommige cursisten meer uit deze upgrade tot Black Belt opleiding halen en tegelijkertijd willen anderen kennismaken met mensen buiten hun eigen bedrijf en zijn die blij dat ze weer eens “buiten” mogen komen. De totale doorlooptijd van de training is 3 tot 9 maanden afhankelijk van de variant die je kiest, de periode waarin wordt gestart en hoeveel tijd jij eraan kan besteden?

Na het afronden van de opleiding en een Black Belt theorie-examen ontvangt men een getuigschrift. Na minstens twee afgeronde succesvolle projecten kan certificatie plaatsvinden. Certificatie is geen onderdeel van de opleidingspropositie. Niet elke organisatie hecht belang aan certificatie en vaak gaat er enig tijd overheen voordat met klaar is om gecertificeerd te worden. Klik hier voor informatie over certificatie.

Naast een aantal specifieke Black Belt modulen worden een aantal gebieden, die men in de gangbare Green Belt opleidingen reeds heeft behandeld, in deze upgrade verder uitgewerkt.

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Persoonlijk Leiderschap
 • Inleiding Design for Lean Six Sigma (DfLSS)
 • Programma Management
 • Verdieping Lean waaronder push/pull en replenishment systemen
 • Verdieping Statistiek waaronder non-parametrics & aanvullende hypothese toetsen
 • Proces modelleren
 • DOE (design of experiments)
 • Proces modelleren
 • Speciale Regelkaarten
 • Coaching for personal growth
 • Faciliteren & Presenteren

De materialen voor “self-paced learning” zijn opgebouwd uit theoretische inleidingen, individuele oefeningen en een casestudie. De materialen worden in Teams beschikbaar gesteld. Gedurende jouw werkzaamheden plant de coach tijd met je in voor Q&A, verdere toelichting en soms voor aanvullende opdrachten. Tijdens de groepsbijeenkomsten worden de materialen gezamenlijk doorgewerkt om concrete ervaring op te bouwen.

Organisatie & investering

Uw investering voor de online variant bestaat uit 2 componenten; toegang tot TEAMS voor de materialen en de begeleidingskosten. De materialen, de 2 te plannen fysieke bijeenkomsten en een standaard begeleidingsbudget van 2 dagen vragen een all-in investering van € 1.950,- + (2 x €1.450,-) = € 4.850,- exclusief BTW.

Voor de klassikale variant betaalt u de entry-fee van € 2.750,- voor 6 volle opleidingsdagen op lokatie. Zie hieronder de “Kalender” voor toekomstige leergangen. We hopen u met deze 2 alternatieve aanpakken enthousiast en vooral ongeduldig te maken.

Als u een project heeft om het effect van de opleiding te maximaliseren is een coach niet alleen wenselijk, in onze ogen zelfs noodzakelijk. Wij voorzien graag in deze behoefte en 2 dagen extra on-the-project begeleiding volstaat dan vaak. Coaching bestaat hierbij uit on-site bijeenkomsten en telefonische of TEAMS ondersteuning. Als u intern door een Master Black Belt of gekwalificeerde coach kan worden begeleid heeft u deze begeleiding natuurlijk niet nodig.

Deze opleiding kunnen we natuurlijk ook bij u in-huis op locatie aanbieden. Als u een stuwmeer aan ambitieuze Green Belts heeft klaarstaan, wij brengen ze voor u graag een sprong verder. In dit geval maken we een aanbieding op-maat.

TEAM Lean Six Sigma was de eerste partij in Nederland, die de upgrade naar Black Belt niveau mogelijk heeft gemaakt. Schrijf u nu in voor een world-class opleiding, al jaren gewaardeerd met een gemiddeld eindcijfer van minimaal 8.5. U kunt uw interesse voor de GB2BB upgrade via het contactformulier bij ons aangeven of bel (0615 379 979) of mail even (adriaan.mulder@teamlss.nl), wel zo persoonlijk. We komen er altijd samen uit.

Informatie & inschrijving

U kunt zich via het contactformulier direct voor deze opleiding of workshop inschrijven of neem contact met ons op zodat wij u een passende aanbieding kunnen doen.

Voor informatie over de gedetailleerde Black Belt opleiding agenda, aanvullende informatie of een aanbieding op-maat, neemt u dan graag contact met ons op. Mocht u problemen hebben met de agenda komen we daar samen uit.

Kalender

Green Belt to Black Belt upgrade (6 dagen)

GB2BB-42 GB upgrade opleiding

 • Module 1. 10 – 11 juli 2024
 • Module 2. 18 – 19 september 2024
 • Module 3. 2 – 3 oktober 2024