Uw brug naar?

U bent hier: Home » Opleidingen » Operational Excellence » DMAIC GB2BB Upgrade

Volwaardige DMAIC Green Belt tot Black Belt upgrade opleiding

In Multinationals en ook het MKB en (semi-)overheid zijn de laatste 15 jaar duizenden Green Belts opgeleid, die met veel enthousiasme en inzet succesvolle projecten uitvoeren. Veel van deze Green Belts hebben interesse een volgende stap te maken maar de investering in tijd en geld bemoeilijkt dat en mogelijke overlap tussen de BB en GB opleiding veronderstelt per definitie een verspilling van tijd. Om aan de wensen van deze groeiende groep tegemoet te komen biedt de TEAM Lean Six Sigma University de zogenoemde GB2BB upgrade opleiding. Dit is een zeer volledige opleiding waar de Black Belt volgens de DMAIC aanpak problemen ontleedt, oplossingen bedenkt en helpt invoeren.

Een ander argument om deze GB2BB upgrade opleiding te volgen is dat hoewel men vanaf het eerste moment een Black Belt opleiding verkiest, het planmatig handiger kan zijn om een groeimodel te hanteren. Dat betekent eerst de Green Belt opleiding en dan na verloop van tijd de GB2BB upgrade. Het blijkt in de Nederlandse praktijk soms moeilijk om direct voltijds als BB of verbeteragent te starten wanneer je niet volledig vrij wordt gemaakt. De opleidingsdagen in combinatie met het projectwerk maken het lastig om de operationele verantwoordelijkheden op te vangen. Deze upgrade variant komt u hier tegemoet. Bijkomend voordeel is dat de BB's in opleiding de mogelijkheid hebben langzaam in hun nieuwe rol te groeien. De BB heeft bij het opstapmodel van eerst Green Belt en vervolgens Black Belt meer tijd de kennis te assimileren.

Door hun kennis dragen Black Belts bij aan significante en blijvende resultaatsverbetering. De juiste mensen in combinatie met de juiste projecten en niet in de laatste plaats de juiste methodiek garanderen succes. Een ROI (return op investering) van 5 of meer komt zeer vaak voor en een ROI 3 moet minimaal het uitgangspunt zijn. Waar een deeltijd GB zich doorgaans focust op projecten van €20.000,- tot €50.000,- incrementele benefits zal de Black Belt minimaal €100.000,- bottom-line resultaat nastreven. Gebaseerd op praktijk voorbeelden in alle sectoren brengt een voltijd Black Belt op jaarbasis doorgaans > €300.000,- binnen.

Om van onze zijde te kunnen stellen dat de GB2BB upgrade de noodzakelijke verdieping bevat om tot Black Belt niveau te reiken is het essentieel dat inschrijvers voor deze leergang een excellente GB achtergrond hebben. Indien dat niet geheel zeker is, wordt kosteloos een test afgenomen om te bepalen waar men staat en wordt een uitgevoerd project doorgenomen. Door de persoonlijke intake kunnen we de ervaring van individuele cursisten een plek geven. Indien wenselijk wordt een persoonlijk leerplan opgesteld om een eventueel kennis en kunde gat te dichten.

Na het afronden van de opleiding en een Black Belt theorie examen ontvangt men een getuigschrift. Na minstens twee afgeronde succesvolle projecten kan certificatie plaatsvinden. Certificatie is geen onderdeel van de opleidingspropositie. Niet elke organisatie hecht belang aan certificatie en vaak gaat er enig tijd overheen voordat met klaar is om gecertificeerd te worden. Zie [link naar certificatie] voor informatie over certificatie.

Naast een aantal specifieke Black Belt modulen worden een aantal gebieden, die men in de gangbare Green Belt opleidingen reeds heeft behandeld, in deze upgrade verder uitgewerkt. Een uniek element in het curriculum is Persoonlijk Leiderschap. Deze module focust op latente en manifeste drijfveren van de individu en biedt handvatten om de persoonlijke effectiviteit en efficiëntie te vergroten. Voor de meesten is dit een verwonderlijk schouwspel dat zeer wordt gewaardeerd.

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Persoonlijk Leiderschap
 • Inleiding Design for Lean Six Sigma (DfLSS)
 • Project selectie
 • Verdieping Lean waaronder push/pull en replenishment systemen
 • Verdieping Sigma;
 • Non-parametrics & aanvullende hypothese tests
 • DOE (design of experiments)
 • Proces modelleren
 • Speciale Regelkaarten
 • Coaching for personal growth
 • Faciliteren & Presenteren

Het delivery model is opgebouwd uit theoretische inleidingen waar op een interactieve manier onderwerpen worden toegelicht, veel case studies en groepsoefeningen en het werken aan het eigen project. Theoretische inleidingen worden doorgaans op flipchart uitgewerkt en daarvan worden fotodocumenten ter beschikking gesteld. Ondersteunend ontvangt men powerpoint presentaties met alle tools en templates/formats voor geïntroduceerde tools.

Organisatie & investering

De DMAIC GB2BB opleiding bestaat totaal uit 6 of 8 modules. De opleiding wordt zowel als open-inschrijving als in-huis aangeboden. Om het effect van deze opleiding te maximaliseren is een project aan te raden maar dat is niet noodzakelijk. Het toepassen van de technieken en instrumenten op het eigen project blijkt echter vaak doorslaggevend voor het resultaat van de training.

De opleiding wordt georganiseerd in het gebied omsloten door Rotterdam - Amsterdam - Amersfoort - Den Bosch tenzij op basis van de inschrijvingen en in overleg met de trainees een andere locatie wenselijk is. Waar mogelijk woorden opleidingsmodules bij organisaties van trainees gepland. Dit vergroot de leermogelijkheden en helpt de kosten laag te houden.

Uw investering bestaat verder uit 2 componenten; de opleiding en de eventuele projectbegeleidingskosten. De opleiding vergt een investering van €3.150,-. Aangezien de instromende Green Belt naar verwachting een bepaald denk en werkniveau heeft bereikt, volstaat doorgaans een begeleiding van 1½ dag on-the-project coaching om het Black Belt curriculum te laten landen. De coaching bestaat hierbij uit on-site bijeenkomsten en telefonische ondersteuning. In geval u reeds intern door een MBB of gekwalificeerde coach wordt begeleid of u heeft geen project komt de coaching natuurlijk te vervallen.

In geval coaching is gewenst en uitgaande van 1½ dag coaching komt uw totale investering op €3.150,- + (1.5 x €1.300,-) = €5.100,-. Dit bedrag opgeteld bij uw eerdere GB investering betekent dat deze weg naar BB niveau de scherpste prijsstelling in Nederland kent.

Informatie & inschrijving

U kunt zich via het contactformulier direct voor deze opleiding of workshop inschrijven of neem contact met ons op zodat wij u een passende aanbieding kunnen doen.

Voor informatie over de gedetailleerde Black Belt opleiding agenda, aanvullende informatie of een aanbieding op-maat, neemt u dan graag contact met ons op. Mocht u problemen hebben met de agenda komen we daar samen uit.

Kalender

TEAM Lean Six Sigma was de eerste partij in Nederland, die deze upgrade naar Black Belt niveau mogelijk maakt. Schrijf u nu in voor een world-class opleiding, al jaren gewaardeerd met een gemiddelde eindcijfer van minimaal 8. U zult maximaal worden uitgedaagd.

Onze eerstvolgende mogelijkheid is in verband met het Coronavirus pas gepland na de zomer. Mocht dat voor u problemen geven of heeft u haast, neem dan even contact op. Samen vinden we een oplossing.

GB-203 DMAIC Green Belt naar Black Belt upgrade Opleiding - Regulier / 8 dagen

 • 203GBU-I 9 - 10 september 2020 | Module 1; Hoshin Kanri Strategie-uitrol, facilitation skills & Programma Management
 • 203GBU-II 30 sept - 1 okt 2020 | Module 2; workshop Persoonlijk Leiderschap / Transformatie Management
 • 203GBU-III 21 - 22 oktober 2020 | Module 3; Advanced Lean & Six Sigma data-analyse
 • 203GBU-IV 11 - 12 november 2020 | Module 4; Process modelling & Design Of Experiments