Uw brug naar?

U bent hier: Home » Opleidingen » Program management » MBB

Master Black Belt Opleiding

Voor interne verbetercoaches, interne Lean Six Sigma programma managers en (externe) adviseurs is er de MBB opleiding. De TEAM LSS University hanteert de volgende uitgangspunten voor haar MBB-opleiding:

 1. een MBB training moet ruimte laten voor Lean Six Sigma practitioners met een verschillende track record en interesses, die met en vooral ook van elkaar kunnen leren;
 2. certificering is optioneel. Redenen zijn dat het niet altijd noodzakelijk is dat een certificaat voor een MBB wordt afgegeven en het traject om tot certificeerbaar niveau te komen is in bepaalde gevallen onaantrekkelijk lang.

In de meeste interne of in-huis MBB training programma’s ligt de focus op technische onderwerpen. Deze trainingen duren veelal rond de 4 weken uitgesmeerd over een langere periode. Terugkerende onderwerpen zijn dan verdiepende Six Sigma en Lean modules of de voorbereiding van een training sessie. Deze nadruk op technische onderwerpen en het overdragen van die kennis doet ons inziens geen recht aan de rol van de MBB. Natuurlijk zijn er MBB’s die het vooral van hun inhoudelijke kennis moeten hebben en natuurlijk is een stevig minimum kennisniveau vereist. Er zijn echter ook MBB’s die op betrekkingsniveau coachees naar grotere hoogte brengen terwijl ze wellicht in inhoud blijven steken. Dat laatste gebeurt zeker als men voor zowel DMAIC, DfLSS, Lean en Procesmanagement eisen gaat stellen want de professionals, die deze kennis combineren, zijn op een hand te tellen.

Qua aanpak zou een training eigenlijk maatwerk moeten zijn, afgestemd op de rol van de MBB in zijn/haar organisatie. Dat betekent meer programmatische onderdelen in geval van een programmarol voor de MBB en veel inhoud als MBB’s slechts coachende en inhoudelijke project of programmarollen vervullen. In een open training willen we echter een "one size fits all" aanpak hanteren:

 1. we veronderstellen dat kandidaten gecertificeerd Lean Six Sigma Black Belt zijn of minimaal 1½ jaar fulltime BB projecten hebben gedraaid,
  1. dit impliceert dat in de training geen aandacht is voor LSS basistools
  2. BB opleiding of certificatie door een gerenommeerde organisatie. In geval van twijfel dan wordt een instroomexamen afgenomen (30 vragen / eis 24 correct beantwoord)
 2. Kandidaten werken minimaal 50% van hun tijd aan verbeterprojecten en hebben een coachende of leidinggevende rol
 3. MBB certificering is een separaat traject en certificeringseisen zijn gebaseerd op organisaties zoals Philips en Motorola University. Ga voor informatie over certificering naar certificatie.

Inhoud

De Master Black Belt opleiding van de TLSS University gaat vooral in op:

 • Uw eigen paradigma’s of waarheidsbeleving
 • Het ontwikkelen van trainingsmateriaal en overdragen van kennis
 • Het coachen van (Lean) Six Sigma practitioners zoals Black Belts & Green Belts
 • De resultaatverantwoordelijkheid voor (Lean) Six Sigma programma’s, beginnend met projectselectie en eindigend met validering van verandering en bedrijfsresultaten.

In de opleiding is veel tijd ingeruimd voor persoonlijke leerdoelen en interactie. De agenda omvat de volgende modules:

 • Persoonlijk Leiderschap / Transformatie management (2 dagen)
 • Strategy deployment / Hoshin Kanri planning
 • Curriculum ontwikkeling
 • Coaching for performance & growth
 • Lean Six Sigma Verdieping
 • Simulatie & Process modelling
 • Advanced Statistics
 • Programma management inclusief Change Management (Kotter)
 • Talent management

Organisatie & investering

De MBB opleiding wordt georganiseerd in het gebied omsloten door Rotterdam - Amsterdam - Amersfoort - Den Bosch tenzij op basis van de inschrijvingen en in overleg met de trainees een andere lokatie wenselijk is. Ook worden waar dat mogelijk is dagen bij organisaties van trainees gepland.

De opleiding omvat 4 blokken van 2 aaneengesloten dagen. De opleiding vergt een investering van € 3.750,- inclusief kosten en exclusief BTW. Voor dat bedrag ontvangt u diverse materialen en templates, die u direct in uw progamma’s kunt gebruiken. Voor een tweede inschrijving voor eenzelfde leergang ontvangt u € 750,- korting. Het maximaal aantal deelnemers voor deze opleiding is 6 personen.

Informatie & inschrijving

U kunt zich via het contactformulier direct voor deze opleiding of workshop inschrijven of neem contact met ons op zodat wij u een passende aanbieding kunnen doen.

Voor informatie over de gedetailleerde Master Black Belt opleiding agenda, aanvullende informatie of een aanbieding op-maat, neemt u dan graag contact met ons op. Mocht u problemen hebben met de agenda komen we daar samen uit.

Kalender

Master Black Belt opleidingen -Operational Excellence Coach- (8 dagen)

MBB-1501 Master Black Belt Opleiding (English)

 • 15MBB1-I 25 - 26 - 27 mei 2015
 • 15MBB1-II 11 - 12 juni 2015
 • 15MBB1-III 23 - 24 - 25 juni 2015