Uw brug naar?

U bent hier: Home » Informatie » Woordenboek

Woordenboek

Quadrant
In de bedrijfskunde is men gek op quadranten, dat wil zeggen twee dimensionale afbeeldingen met in totaal vier mogelijke uitkomsten. Vandaar de naam quadrant. Een PICK chart is een voorbeeld van een quadrant die in Lean Six SIgma gebruikt wordt om verbetervoorstellen te beoordelen op (on)gemak en baten zijn.
Quality
Quality = Kwaliteit = Voldoen aan de behoefte van de klant. Vele, vele boeken over te lezen. Essentieel is daarbij dat kwaliteit vanuit de perceptie van de klant moet worden bezien. Onderstaand is een grove en summiere weergave van veel zinvolle bijdragen van kwaliteitsgoeroes zoals Juran. Vaak wordt kwaliteit opgeplitst in 2 componenten. 1) Kwaliteit van overeenstemming (d.w.z. defectratio, iets waar bijvoorbeeld Toyota in positieve zin in uitblinkt in vergelijking met haar concurrenten). 2) kwaliteit van ontwerp. Denk aan het verschil tussen een Citroen lelijk eendje 2CV en een Ferrari.
Quality Function Deployment (QFD)
Bij QFD denk je aan de House of Quality of de vereenvoudigde vorm ervan, de C&E Matrix. Doel is om de klantenwensen via een concrete vertaling ervan te verdisconteren in processen of producten. Voor ontwerp, of om te focussen of te verbeteren.
Quick Wins
Improvement opportunities that a) can be implemented easily and quickly, b) do not require a large investment of capital, of human resource or of equipment or technology, c) can be reversed if necessary.